Egynapos kaland Kecskeméten időseknek

Fedezzék fel Kecskemétet, egy kellemes sétával egybekötve! Íme egynapos ajánlatunk!

A program Kecskemét Főteréről indul, és múzeumi látogatással ér véget. Az út a Kossuth téren veszi kezdetét, ahol egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható. A következő állomás a Ráday Múzeum, ahol az egyházművészet kincseit és az egyháztörténethez kapcsolódó kiállítást tekinthetik meg. A templomok felfedezését folytatva következik a közeli Görögkeleti templom, melynek oldalában megtalálható a Görög Egyházművészeti Múzeum. A sárga macskaköves utcácskán tovább sétálva a következő megálló az Evangélikus templom, majd a Luther-palota, a Tudomány és Művészetek Háza, és végül a Cifrapalota.

 

1. Főtér

A történelmi főtér sajátossága, hogy az országban egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható itt: a török hódoltság ideje alatt épült református templom, a város legrégebbi épületeként számon tartott Barátok temploma, az Ybl Miklós tervezte Evangélikus templom, a Kecskeméten letelepedett görög kereskedők által építtetett Szentháromság ortodox templom éppúgy, mint az 1970-es években a Tudomány és Művészetek Házává átalakított zsinagóga, vagy a 18. század elején emelt piarista templom. A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a 73 méter magas Nagytemplom.

Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér

 

2. Ráday Múzeum

A Ráday Múzeum a kecskeméti Ókollégium épületében található. Az Ó- megjelölés arra utal, hogy ez a kecskeméti reformátusok régebbi iskolaépülete. A Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti gyűjteményét 1967-ben alapították. Múzeumként 1983 óta működik Kecskeméten. A múzeum gyűjtőterülete az egyházkerület egészére kiterjed. Gyűjtőkörükbe a gyülekezetek életét, történetét reprezentáló – elsősorban tárgyi – anyag (történeti források, képző-, ipar- és népművészet) tartozik.

Cím: 6000 Kecskemét, Kálvin tér 1.

Elérhetőség: +36-76/486-226, www.radaymuzeum.hu

Nyitvatartás: kedd-péntek 10:00-18:00

 

3. Görögkeleti templom (Szentháromság Ortodox templom)

A kecskeméti görög kereskedők már a 17. század vége felé jelentős szerepet játszottak a város életében. Egyházközségüket már a Rákóczi-szabadságharc idején megalapították, mely szabadságharcban a fejedelmet támogatták, aki viszonzásképpen szabadkereskedelmi jogokat adományozott nekik. A 18. század a kecskeméti görög élet fellendülésének időszaka: iskolát alapítottak, megkezdték a templom építésének előkészületeit, egyházi könyvtárat hoztak létre és azt folyamatosan gyarapították, papjaikat pedig görög területekről, főképp monostorokból hívták meg egyházi szolgálatra. Az új templomot végül 1824-1829 között építették klasszicizáló késő barokk stílusban. A templom mellett működik a Görög Egyházművészeti Múzeum, Ikonmúzeum.

Cím: 6000 Kecskemét, Görögtemplom u. 5.

Elérhetőség: +36-76/737-735

Megtekintés: csütörtök 10:00-16:00, péntek 10:00-16:00

A múzeum előzetes bejelentkezés alapján más időpontban is látogatható.

 

4. Evangélikus templom

Kecskeméten már 1525-ben létrejött az evangélikus egyházközség, mivel azonban a debreceni zsinatot követően az Alföldön élő protestánsok nagy része a kálvini hitet választotta, csak 1792-től folytatta működését az egyház a városban. A helyi gyülekezet gyorsan nőtt, általános iskolájukat Petőfi Sándor is látogatta. 1857-ben határozták el egy, az igényeiknek megfelelő templom felépítését. A tervezéssel Ybl Miklóst bízták meg, 1863-ban szentelhették fel. A belsejében romantikus oltár, copf szószék, és egy neobarokk orgona kapott helyet.

Cím: 6000 Kecskemét, Arany János u. 1.

Elérhetőség: +36-76/323-506

Megtekintés: Előzetes bejelentkezés alapján.

 

5. Luther-palota

A Tourinform iroda szomszédságában található a Luther-palota, amely szecessziós stílusban épült, Mende Valér tervei alapján. Az épület eredeti képét később emeletráépítéssel megbontották. 1997-ben belül kisebb javításokat végeztek rajta. Ma az alsó szinten üzlethelyiségek működnek, a felsőbb szinteken lakások vannak. Érdekesség, hogy Petőfi Sándor az épület helyén álló egykori evangélikus iskolában tanult 1828 és 1831 között.

 

6. Tudomány és Művészetek Háza

Az egykori zsinagóga a hazai romantika építészetének egyik legszebb példája. Ez volt az első olyan zsinagóga az országban, amelyet lebontás helyett külső architektúrájának megtartásával belül átépítették, és ezzel az épület új funkciót kapott. Ma a Tudomány és Művészetek Háza működik az épületben. Itt őrzik Michelangelo 15 szobrának hiteles gipszmását, valamint Tolnay Károly művészettörténész hagyatékát, aki Michelangelo életművének nemzetközileg elismert történésze és teoretikusa volt.

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 2.

Elérhetőség: +36-76/505-688

Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 08:00-16:00, péntek 8:00-12:00

 

7. Cifrapalota

A Cifrapalota épülete 1983 óta múzeum is. Állandó kiállításon mutatják be a képzőművészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjait, és a Duna-Tisza köze legszebb avar kori leleteit, köztük a kunbábonyi fejedelmi sír kincseit. A földszinten és az első emeleten történeti, régészeti, néprajzi, helytörténeti időszaki kiállítások váltják egymást.

A Cifrapalota reprezentatív belső terei, különösen a Pávás terem lehetőséget nyújt konferenciák, előadások, tanácskozások

megtartására.

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Elérhetőség: +36-76/481-350, www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10:00-17:00

 

Kellemes időtöltést kívánunk Kecskeméten!