Egynapos kaland Kecskeméten családoknak

Fedezze fel Kecskemétet családjával, egy kellemes sétával egybekötve! Íme egynapos ajánlatunk!

 

A program a Szabadság térről indul, és a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben ér véget. A séta során megismerhetik Kecskemét egy szeletét, miközben együtt felfedezik Lakatos Pál Sándor szobrászművész Nap- és bolygó-szobrait. A szobrok végállomása a Planetárium, ahol szombatonként előadásokon vehetnek részt. Ha máskor jönnének, akkor a főtérre visszatérve a Rákóczi úton élményteli kikapcsolódást jelenthet a család minden tagjának a Leskowsky Hangszergyűjtemény. Délutáni programként érdemes ellátogatni a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelybe, ahol új élményekkel gazdagodhatnak.

 

1. Szabadság tér

A Szabadság téren található a kecskeméti Tourinform iroda, ahol kiadványokkal és ajándéktárgyakkal várjuk az egész családot! Az iroda szomszédságában áll a Luther-palota, amely szecessziós stílusban épült, Mende Valér tervei alapján. Az épület eredeti képét később emeletráépítéssel megbontották. 1997-ben belül kisebb javításokat végeztek rajta. Ma az alsó szinten üzlethelyiségek működnek, a felsőbb szinteken lakások vannak. Érdekesség, hogy Petőfi Sándor az épület helyén álló egykori evangélikus iskolában tanult 1828 és 1831 között.

 

2. Nap- és bolygó-szobrok Kecskeméten

Kecskeméten van az egész Naprendszer! Ez nem vicc, ugyanis egyedülálló módon városunkban található meg a Naprendszer 3,3 milliárdszorosra kicsinyített, méret-, és távolságarányos modellje, köztéri szobrok formájában (Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai). A városközponttól kisétálhatunk a Planetáriumig (2,5 km) kényelmesen egy óra alatt, a 10 darab bolygószobor mentén, megtapasztalva a Naprendszer égitestjei között levő távolságokat és méretarányokat. Hogy el ne tévedjünk, a Planetárium honlapjáról (ITT) letölthető a túra térképe, amely végig kalauzol bennünket elmondva a legfontosabb információkat.

 

3. Planetárium

A Kecskeméti Planetárium felejthetetlen csillagászati élményt nyújt minden korosztálynak. Kivetíthető az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről látható csillagos égbolt, szemléltetvén a Föld forgásának különböző látványát. Az Egyenlítő csillagos égboltján a híres Dél-Keresztjét és a szomszédos legközelebbi csillagot (a Centaurit) is szemügyre vehetik a látogatók. A planetáriumban azt is meg lehet nézni, hogy az Északi Sarkon csupán egyetlen csillag kel föl és nyugszik le: a Nap. Nappal és zuhogó esőben is varázslatos látványt nyújt a planetárium tetejére vetített égbolt, például a tízezer évvel ezelőtti csillagos égbolt.

Cím: 6000 Kecskemét, Lánchíd u. 18/A

Elérhetőség: +36-76/50-50-75, www.plani.hu

Programok egyéni vendégeknek: szombatonként 15:00, 16:30 órakor.

 

4. Leskowsky Hangszergyűjtemény

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen interaktív, látogatható hangszergyűjteménye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció a klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutatja be a középkortól napjainkig.
Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogató kezében. Minden látogató számára biztosított a szakértő, személyes tárlatvezetés magyar és angol nyelven.

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 15.

Elérhetőség: +36-76/486-616, www.hangszergyujtemeny.hu

Nyitvatartás: kedd-szombat 10:00-17:00

 

5. Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Napjainkra már közel 18.000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, és az egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, valamint a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi.

Cím: 6000 Kecskemét, Gáspár András krt. 11.

Elérhetőség: +36-76/481-469, www.facebook.com/szoraka

Nyitvatartás: kedd-szombat 10:00-17:00, ebédszünet: 12:30-13:00

 

Kellemes időtöltést kívánunk Önöknek Kecskeméten!